Zaczynamy od wariacji na temat białej fasolki z marchewką stąd :)
SKŁADNIKI:
(ilość:3 duże porcje)
(czas:około pół godziny)
- 5 marchewek
- 3 puszki białej fasoli (po 209g)
- 3 czerwone cebule średniej wielkości
- kilka łyżek oliwy
- sól,pieprz oraz inne przyprawy do smaku (w moim przypadku "Łagodna 18tka"
- 1,5 łyżki miodu
- wybrane zioła
- sok z cytryny
Cebulki kroimy na drobne kawałki.Marchewki obieramy,myjemy,suszymy i kroimy w cienkie talarki.Na patelni rozgrzewamy oliwę po czym wrzucamy marchew i smażymy ją około 3 minut.Następnie dodajemy cebulę oraz przyprawy (wedle uznania).Smażymy około 3 kolejnych minut aż do momentu zaszklenia się cebuli.Podlewamy całość około szklanką wody.Wrzucamy opłukaną wodą i odsączoną fasolę.Doprawiamy do smaku.Po wyparowaniu wody dodajemy miód i mieszamy całość do momentu rozpuszczenia.Na końcu posypujemy ziołami.
Podajemy polane sokiem z cytryny.
A do tego chrupiące grzanki.
Przekrojoną na pół pełnoziarnistą bułkę smarujemy cienko masłem i posypujemy szczypiorkiem.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut.
Gotowe!
Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia,a jednocześnie stosunkowo niewielka porcja bardzo syci.Polecam wszystkim,którzy lubią jeść zdrowo,ale smacznie :)
PS.Pierwszy raz do gustu przypadł mi polski produkt (chociaż trudno to nazwać 'produktem').Nawet logo ma ładne,takie 'pro' :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz